Att beställa från utlandet

Jag får så många frågor om olika aspekter kring att beställa från utlandet, att jag bestämde mig för att det var lika bra att skapa en sida med lite information om det. (Jag vet inte varför jag inte ha tänkt på det tidigare. :-) Jag har skrivit en hel del om det i tidigare inlägg, men det här ska förhoppningsvis samla informationen på ett ställe, och göra den lättare att hitta.

Det blir väldigt mycket information, men jag vill vara säker på att allting är så glasklart det kan bli, och jag delar in informationen under olika rubriker så att ni kan läsa det som ni är intresserad av.

 

Om fraktkostnader

Fraktkostnaderna hos Close Up och Happy Toys är fasta på 13-15 Euro, oavsett hur mycket man beställer. Där kan det alltså “löna sig” att beställa mer, dvs om man ändå tänker beställa mer senare, kan det vara lika bra att beställa allt på en gång och slippa en extra fraktkostnad.

Fraktkostnaderna för Hot Topic är väldigt höga, även om de är lägre nu när värdet på dollarn är lågt. Grundfrakten ligger på ungefär 33 dollar, och därefter betalar du 2-3 dollar extra per sak du beställer, så beställer du mycket kan frakten bli dyr. En gång när jag beställde många pins och märken från Hot Topic kom frakten upp i nästan 80 dollar!

Både Close Up och Happy Toys skickar till Sverige, vilket är anledningen till att jag nämner dem så ofta. Det finns massor av grejer att köpa hos t.ex. Amazon.com och Play.com, men de skickar inte “prylar” till Sverige, så då nämner jag inte dem så ofta, eftersom jag inte tycker att det är så roligt att berätta om en massa saker som ändå inte går att få tag på.

Hos Close Up får du rabatt på den totala ordern om du beställer över en viss summa. Beställer du över 2000 kr får du en procentrabatt, över 3000 kr får du en annan osv, vilket gör att det kan vara praktiskt att gå ihop några stycken och lägga en beställning.

 

Om tull- och momskostnader

När det gäller moms- och tullkostnader är det inget som är aktuellt för Close Up eller Happy Toys. Företaget ligger i Tyskland, som är en del av EU, vilket innebär att de lägger på moms direkt, och tull behöver du inte betala över gränserna inom EU.

Hot Topic finns i USA, så de lägger inte på moms, vilket innebär att du är skyldig att betala införselmoms när du beställer därifrån. Överstiger värdet på paketet en viss summa, är du även skyldig att betala tullkostnader. Jag kan i princip lova att man måste betala moms och troligtvis tull om man beställer från Hot Topic, eftersom de skickar sina paket spårbart, vilket gör att de scannas vid gränsen.

När man köper ifrån Hot Topic, och man beräknar vad allting kommer att kosta, måste man alltså räkna med att man kommer att behöva betala moms (och postens avgifter) när paketet ska levereras till dig. Jag brukar lägga på åtminstone 25% när jag köper något för att få ett ungefär. Eftersom det mesta är billigare i USA, och dollarn står så lågt just nu, så kan slutkostnaden ändå ligga på ungefär vad du skulle behöva betala om du beställde grejerna i Sverige.
Postens avgifter brukar ligga på 100 kronor för de värdena som paketen brukar ha. Den kan även vara 60 kronor, har jag för mig, när paketets värde är lite mindre.

Ett sätt att uppskatta ungefär hur mycket det kan kosta med moms och tull, är att gå in på Tullverkets hemsida och fylla i uppgifterna för paketet, så beräknar programmet en ungefärlig slutkostnad. Klicka här för att komma till Avgiftsguiden.

 

Är det säkert att handla på utländska sidor?

Det beror förstås ifrån vilken sida du beställer. Jag är långtifrån någon säkerhetsexpert, men ni känner kanske till hur en så kallad “säker” hemsida ser ut? När du har tittat runt på en sida och har bestämt dig för vad du vill ha, lagt grejerna i varukorgen och ska ange dina personuppgifter och t.ex. VISA-kortnummer, så kommer du in på en säker sida. Det syns genom att det står https istället för http i adressfönstret, och i statusraden längst ned, eller adressfönstret, ser man ett litet hänglås som visar att det är en låst sida som ingen annan än du ska kunna se.
Jag vet som sagt inte hur definitivt säkert det är, för det finns ju i princip alltid sätt att komma runt säkerhetsåtgärder, men det ska i alla fall vara en säker sida.

Självklart är dock det allra viktigaste att du beställer från en hemsida som verkar seriös, och som du kan lita på. Att beställa från de stora, kända sajterna är, enligt min erfarenhet, inga som helst problem. Jag har beställt massor av gånger från ställen som Amazon, Play, CDWOW! och ett flertal andra ställen i olika delar av världen, och aldrig haft några säkerhetsproblem med dem.
Jag har haft problem med en utlandsbeställning en eller ett par gånger, men det är en lång historia, en udda händelse, och inget som händer i vanliga fall.

Ett tips, om man känner sig lite osäker kring att beställa från nätet, är att göra som jag gjorde för länge sedan när jag började beställa från nätet. Jag skaffade ett separat konto, som jag kopplade till mitt VISA-kort, och så för jag över pengar från mitt personkonto när jag behöver det. Det gör ju att jag aldrig äventyrar en större summa än den jag har på kontot för tillfället, eftersom jag inte har kredit på kortet.
Jag ska dock säga att jag egentligen aldrig har behövt den här säkerhetsåtgärden, eftersom jag aldrig råkat ut för att någon har dragit pengar från kortet utan att jag har vetat om det.

Jag vill även tillägga, för de som inte är fullt medvetna om hur det fungerar att handla med kontokort, att det är inga problem att handla med kort även om du inte handlar i kronor. Precis som när man använder kortet utomlands så köper du varan i t.ex. dollar. Din bank köper dollarna åt dig, och drar summan i kronor från ditt kort. Hur mycket du betalar i kronor beror på hur mycket kursen för att köpa dollar står i, dvs vad din bank använder för växelkurs. När man beräknar vad någonting kommer att kosta i svenska kronor måste man tänka på att det finns olika kurser: en för att sälja dollar, och en för att köpa.

 

Hur fungerar det att beställa från utländska sidor om man har å, ä eller ö i sin adress?

Jag ska ärligt säga att jag inte vet säkert hur detta görs bäst, eftersom jag inte har några speciellt “svenska” bokstäver i min adress. När jag beställer saker till Göteborg brukar jag faktiskt för det mesta skriva Gothenburg som adress, vilket ju går eftersom Göteborg är en av de (den enda?) staden i Sverige som faktiskt har ett engelskt namn.

Det finns ju några olika sätt att se på det här. Man kan tycka att de flesta avancerade beställningssystem borde ha stöd för andra karaktärer, för det handlar ju inte bara om å, ä och ö, utan även såna som ñ, danska ä och ö (som jag inte själv lyckas lista ut hur jag skriver på mitt tangentbord), û, franska c sedilj osv.
Om man är rädd för att bokstäverna inte stöds, kan man ju välja att t.ex. skriva Boras eller Boraas, istället för Borås, när man beställer. Jag tror inte att Posten har några problem att förstå vart sakerna ska, eftersom de ändå har postnumret.

Jag tror dock i regel att de utländska systemen klarar av andra symboler än deras egna bokstäver.

Eftersom jag inte visste så mycket om det här, så frågade jag om det var några av er läsare som hade någon erfarenhet av adresser och namn med svenska tecken, och hur de har upplevt det. Jag fick flera jättebra svar som jag tänkte att jag skulle inkludera på den här sidan:

Malin:

Jag har ett ä i min adress och har aldrig upplevt några problem med det. När jag har beställt från Amazon så har de skrivit ut ä, medan de flesta på eBay brukar skriva ett vanligt a istället. De vet ju inte vad prickarna betyder eller hur viktiga de är i vårt språk så det kan ju vara lite dumt av dem att göra så kanske.. Men det funkar eftersom posten har resten av adressen. Och så ser de ju att paketet är från utlandet och förstår då att till exempel Goteborg är Göteborg. :)

 Sara:

Alltid när jag själv beställt från utlandet så har jag skrivit o & a istället för åäö, annars blir det konstiga krumelurer ibland istället för åäö.. Allt jag har beställt har ändå alltid hittat vägen till min dörr ;D

Nina Kartal:

när jag bodde på långströmsgatan (ja, jobbig adress haha) så var det inga problem att få hem något! :D

 

Att beställa från eBay

Jag gör en speciell sammanfattning om att beställa från eBay. Texten är hämtad från ett inlägg jag skrev för ett tag sedan.

Man kan köpa saker på lite olika sätt på eBay. Jag beskriver de vanligaste sätten här:

 
Bjuda

Man kan bjuda på en vara på liknande sätt som en vanlig auktion. Det finns ett startbud, som ofta är ganska lågt. eBay fungerar via proxybudande (eller vad man ska kalla det på svenska :-). Det innebär att högsta budet för varan som säljs, höjs successivt en viss summa i taget, tills det inte finns någon som bjuder högre. Om t.ex. startbudet är 10 dollar, så kan du bjuda 20 dollar, om det är ditt högstabud. eBay höjer sedan budet åt dig tills budet på varan når ditt högstabud. Hur mycket budet höjs, beror på inom vilket intervall man befinner sig. Ju lägre budet ligger på, desto mindre är summan som budet höjs med varje gång.

 
Buy-it-now

Ett annat sätt att köpa saker på, som börjar bli väldigt vanligt, är Buy-it-now. Det innebär att det finns ett fast pris som varan säljs för, precis som i en vanlig butik. Du köper varan direkt, och ofta är redan frakten uträknad åt dig, så du vet precis hur mycket allting kostar, och det är bara att betala direkt. Fördelen med detta alternativet är just att du vet exakt hur mycket du betalar. Du får definitivt den saken du köper, och du behöver inte oroa dig för att någon annan bjuder över dig, eller för att du ska bjuda för mycket i din desperation över att få tag på det du vill ha.
När man köper saker med Buy-it-now kan det ibland även finnas ett Best offer-alternativ. Det innebär att du kan lägga ett bud på vad du är beredd på att betala för varan, om du inte vill betala Buy-it-now-priset. Säljaren kan sen bestämma om han/hon är beredd att sälja varan för det pris som du har erbjudit. Under tiden har andra köpare möjlighet att också lägga erbjudande på varan, eller utnyttja Buy-it-now, och köpa varan istället för dig.

När man sen har vunnit varan, måste man ju betala den också. Det absolut enklaste, och vanligast använda, sättet att betala är med PayPal. PayPal är en sida där du registrerar ditt konto-/kreditkort. Detta gör du för att kunna överföra pengar till privatpersoner. På de flesta vanliga sajter kan man betala direkt med kontokort, men på eBay sker ofta affärerna mellan privatpersoner, och då har man ju ingen kortläsare hemma. Därför finns denna mellanhand för att sköta överföringen av pengar från privatperson till privatperson. (PayPal används även en hel del av företag och t.ex. välgörenhetsorganisationer.) Om du betalar dina vunna auktioner via PayPal, så har du vissa skydd som du inte har om du t.ex. skickar kontanter till säljaren.)

 

Några saker att tänka på när man bjuder

Tänk på, att eftersom eBay sköts med proxybudande, så är det onödigt att bjuda mer och mer hela tiden. Bestäm dig för hur mycket du är beredd att betala för en vara och bjud sedan den summan. Din slutsumma kommer då höjas successivt när folk bjuder över dig, tills du når dit maxbud. Många sitter och bjuder när det är mindre än en minut kvar av tiden, och man hinner inte alltid lägga ett bud, även om man hade kunnat tänka sig att bjuda högre. Om du bjuder högre redan från början, så är inte de sista minuterna lika stressande, och du behöver inte gräma dig så mycket om du förlorar budet, för du har ju redan bestämt dig att du inte var beredd att betala mer.

Man måste alltid börja med att kontrollera om säljaren är beredd att frakta till Sverige. Om det står uttryckligen att säljaren inte vill skicka utanför USA får man acceptera det och leta efter en annan försäljare. Står det inget specifikt, kan man mejla säljaren och fråga om de är beredda att skicka utomlands. Ibland står det ingen fraktkostnad, då kan det vara säkrast att höra sig för först, så att man inte får en chock när försäljaren meddelar vad frakten kommer att bli, när man väl vunnit varan.

Kontrollera också vilken feedback säljaren fått tidigare, för att försäkra dig om att man kan lita på honom/henne.

Ett litet tips också: Om ni hittar något ni gillar, och som ni vill köpa; kolla vad säljaren har mer till salu. Man kan tjäna en del pengar genom att köpa saker man är intresserad av från en och samma säljare. T.ex. om man är ute efter två tidningar, kan det vara smart att leta upp en säljare som säljer båda tidningarna, istället för att betala frakt från två försäljare för två tidningar.

 

Om ni har några ytterligare frågor om hur det går till att beställa från utlandet, och hur det fungerar med tull och moms, lämna då en kommentar, så kan jag lägga till den informationen på den här sidan eller förtydliga.