Böckerna

Det börjar bli ganska många böcker som har någon anknytning till Twilight och det är inte alltid helt lätt att hålla reda på alla, speciellt om man är ett ganska nytt fan. Därför har jag skapat den här sidan där jag främst listar böckerna skrivna av Stephenie Meyer och de böcker som har officiell koppling till filmerna.

Sidan kommer så småningom att utökas med inofficiella böcker skrivna om skådespelarna, filmerna, Forks osv.

Först ut har vi alla böcker som har anknytning till de ursprungliga böckerna.

De fyra ordinarie officiella böckerna i Twilight-sagan är:

Twilight (Om jag kunde drömma)

New Moon (När jag hör din röst)

Eclipse (Ljudet av ditt hjärta)

Breaking Dawn (Så länge vi båda andas)

Originalomslagen till dessa böcker ser ut så här:


Böckerna finns både inbundna och häftade, och båda de utgåvorna finns i samlarboxar där det, åtminstone i de flesta, ingår konsttryck av omslagen.

Det ska ju nu komma en femte bok som hör ihop med Twilight-sagan, “The Short Second Life of Bree Tanner”. Den ges ut vid sidan av de andra böckerna och utvecklar delar vi hör mindre om när vi läser eftersom historien berättas ur Bellas perspektiv.

Som säkert de flesta av er vet så finns även “Midnight Sun”, Twilight ur Edwards perspektiv. Det finns i nuläget inga kända planer på att den ska ges ut, men ni kan läsa de första 12 kapitlen på Stephenie Meyers hemsida.

Vissa av böckerna har kommit ut i Special Editions (specialutgåvor). Eclipse kom ut i en utgåva där det bland annat ingick tatueringar. Breaking Dawn kom ut i en specialutgåva som till exempel inkluderade en DVD från Breaking Dawn Concert Tour, en intervju med Stephenie Meyer och insidan av boken var en poster föreställandes tecknade versioner av Edward och Bella. Första kapitlet i Midnight Sun släpptes ursprungligen i en specialutgåva av The Host. The Host ska även komma ut i en specialutgåva i pocket där det ingår ett extra kapitel, en intervju med Stephenie Meyer, spellista för boken mm.

Böckerna har även kommit ut i Collector’s Editions (samlarutgåvor) i samband med att filmerna har släppts. Innehållet i dessa böcker är detsamma som i originalböckerna. Skillnaden består i utseendet. Boken ligger i en tjusig låda, försättsbladet har Stephenies autograf tryckt, raggiga kanter, tvåfärgade kapiteltitlar och ett rött sidenband som bokmärke.

 

Böckerna har även kommit ut som film tie-ins. Det är böckerna häftade och inbundna med omslag som är relaterade till filmen. Det är vanligt att man gör så här när en bok filmatiseras. Alla böckerna finns med två olika omslag; ett i en lite större, häftad version där en poster ingår, och ett omslag i en pocketversion där omslaget mer påminner om den ursprungliga postern. (Det mönstret bryts i Eclipse, där det verkar vara tvärtom.)Även de svenska böckerna ska komma ut med omslag som är kopplade till filmerna.

En bok som har varit planerad under en lång tid är den officiella guiden. Den ska innehålla bakgrundshistorier till alla karaktärer, kartor och tidslinjer och alltså fungera ungefär som ett uppslagsverk för Twilight-sagan. Det finns fortfarande inget datum angivet för när boken ska komma ut, men i pressmeddelandet som Stephenies bokförlag gav ut i samband med att det meddelades att The Short Second Life of Bree Tanner skulle komma ut stod det att vi skulle få ett datum i slutet av året.

Några andra böcker som har kommit och som har anknytning till Twilight är Twilight Journals (anteckningsböcker). De är böcker med i stort sett tomma blad där man kan skriva vad man vill. Det är en anteckningsbok för varje bok i Twilight-sagan och det är skrivet citat från respektive bok i anteckningsböckerna. Böckerna finns på svenska, men den engelska versionen av anteckningsböckerna kommer i en vacker plåtbox.

Det har även kommit en bok som förhoppningvis är den första i en serie böcker av en tecknad version av Twilight. Den första boken innehåller första halvan av Twilight. Det här är Twilight – The Graphic Novel Volume 1.

Det finns även böcker som handlar om inspelningen av filmerna.

Catherine Hardwicke som regisserade Twilight har skrivit en bok baserad på den anteckningsbok som hon förde kring inspelningen av filmen. Den finns både på engelska och svenska. På engelska heter den Director’s Notebook och på svenska heter den Bakom kulisserna.

Det har även kommit ut så kallade Official Illustrated Movie Companions för filmerna. De är skrivna av Mark Cotta Vaz och handlar om själva inspelningen av filmerna. De är fulla av intressant information och vackra foton.

 

Det finns även massor av böcker om Stephenie Meyer, Forks, skådespelarna och om själva Twilight-fenomenet, men det kommer att ta ytterligare tid att lägga upp dem, så det får bli en senare fråga. :-)